De gestoorde ontvangst

marcel duchamp,
marcel duchamp and
marcel duchamp
by man ray and me

Advertenties
20 reacties
 1. Gerda Machiela zei:

  Ik ben zelf ook een Machiela maar onze achternaam is een spaanse achternaam, waarom zouden het nu ineens fries zijn?

  Like

 2. jacob zei:

  Machiela is in ieder geval óók een Friese achternaam. Er zullen vast ook Machiela’s zijn van Spaanse oorsprong, of Poolse, maar de Friese zijn dat niet.

  In 1811 koos een zekere Heert Annes uit Holwerd als familienaam ‘Magiela’ voor zichzelf en zijn kinderen. Hij kon zelf zijn naam niet schrijven, want hij tekende de akte waarin dit staat is met een kruisje. De achternaam werd later als Machiela geschreven toen de burgerlijke stand éénmaal goed en wel was ingevoerd.

  Deze Heert Annes Machiela is één van de vier overgrootvaders van één van mijn grootvaders.

  In het noorden van Friesland wonen nog wel Machiela’s.
  Ook zijn er -ik geloof in het begin van de 20e eeuw- een aantal Friese Machiela’s geëmigreerd naar de VS. Met één daarvan heb ik af en toe contact.

  Ik vond de naam Machiela ooit in papieren van mijn grootvader en had daar allerlei romantische ideeën bij.

  Like

 3. Gerda Machiela zei:

  Hallo jacob,

  Bedankt voor de reactie op de mail, ik vond het wel interessant om te lezen. en vooral van die emigranten er zijn ook wel een’s machiela’s uit Amerika bij ons wezen kijken.
  (Ps, Ik heb u vanmorgen ook nog een e-mail gestuurt, misschien dat dat ook nog leuk voor u is om te lezen).
  Groetjes Gerda Machiela,

  Like

 4. Machiela zei:

  Hallo,
  de machiela’s zijn toch allemaal familie van elkaar???
  Het verhaal van jacob heb ik wel eens vaker gelezen…spaans is voor mij weer een nieuwe aanvulling naast italie en schotland.

  Like

 5. Sandra Liezenga zei:

  Hallo,
  Wat ik mij afvraag, is of er ook een stamboom van de Machiela’s is. Mijn moeder is namelijk een Machiela en het is wel leuk om te weten welke “takken” in de stamboom zitten, omdat de naam niet zo veel voorkomt en ook ik begrepen heb dat alle Machiela’s familie van elkaar zijn. De tak van mijn familie komt uit Leeuwarden. Wij waren in de veronderstelling dat de naam uit Frankrijk of Schotland kwam…

  Like

 6. nynke machiela zei:

  hey iedereen,ik ben ook een machiela en ik vind het ineens best wel interessant,
  ik probeer de stamboom uit te zoeken, maar dan moet ik wel de juiste informatie hebben.
  ik heb alle reacties gelezen, volgens de ene komt de naam ‘machiela’ uit Spanje, de ander beweert weer dat de naam uit Schotland of Frankrijk komt, ik denk zelf dat het echt spaans is, maar dat weet ik dus niet zeker, als iemand dit leest en er meer van weet, vertel het dan, en alleen in feiten!;) xxxx

  Like

 7. Jan Auke Machiela zei:

  Hallo,mag ik even meedoen??
  Ik ben Jan.Auke Machiela, en woon in New Zealand.Ben de laatste 20 jaar flink bezig geweest met de Machiela history , en heb een bestand van zo,n 800 machiela’s, waarvan enkele honderden van America.
  Wat ik graag zou willen horen,is, waar bovenstaande schrijvers,en vooral Gerda de wetenschap vandaan haald , door te zeggen dat ze van Spaanse afkomst is.
  Type de naam Machiela maar in Google, en je zult merken dat er in Polen, Spanje, Frankrijk of waar dan ook , geen Machiela’s voorkomen, behalve in America en Nederland., en ik ben de eerste machiela in New Zealand
  Laat ik het voorop stellen, dat niemand het weet voor zeker, waar we vandaan komen, ook ik niet.
  Wat wel zeker is , dat het inderdaad een Friese naam is, maar dan wel verbasterd.En inderdaad wat Jacob schrijft is correct,Heert Annes nam de naam Magiela aan.Wat later veranderd is in Machiela.
  Waar komen we vandaan???? Er zijn aanwijzingen dat we van Schotland komen.En wel via een Schotse zeeman , die schipbreuk leed op het wad, in de buurd van Holwerd of Ternaard.Dit is waarschijnlijk gebeurd omstreeks 1640.
  Jammer genoeg is men pas begonnen in Dokkum omstreeks 1700 om schipstrandingen te registreren.
  Ik heb en verhaal uit America, dat hij voorzag in zijn levens onderhoud, door Jenever te verkopen aan de plaatselijke bevolking, (wat waarschijnlijk aangespoeld was, en welke hij geclaimd heeft als overlevende)
  Er word gesproken van Jenever, vergeet niet dat omstreeks die tijd de naam Wisky nog niet bestond.
  Een andere belangrijke aanwijzing is de naam Machiela.Zo als je ziet zit er een ”Mac”” in.Als ik mijn Schotse vrienden vraag, waar onze naam hun aan doed denken , hoor ik steeds ,waarschijnlijk een ”Mac Keller “”, of een dergelijke naam. Vergeet niet dat deze persoon vrijwel zeker niet kon lezen of schrijven, en ondervraagt bij de plaatselijke autoriteiten, die ook geen Engels of Schots spraken, is er een verbastering ontstaan.
  Het is dan ook belangrijk dat de naam Magiela gelijk veranderd is in Machiela.
  En ik kan me levendig voorstellen hoe dat gegaan is.
  Gaat ie in z’n zondagse pak naar de Balju om de naam te kiezen voor de rest van de familie, komt hij ape trots terug met dat belangrijke papier, laat het aan de kinderen zien, waarvan misschien eentje kan lezen, krijgt hij gelijk de wind van voren,”heit dat is verkeerd, dat moet met een CH.””
  Maar nogmaals ”Ook ik weet het niet voor zeker”
  De groetjes van Down Under
  Jan Auke

  Like

 8. Jan zei:

  Machiela betekent waarschijnlijk iets als:
  zoon/nazaat v. Machiel.
  =Mogelijk afkorting van Machilinga, Machielda of Machiel(s)ma.
  Meestal betekenen Friese namen die eindigen op
  -a
  -ma
  -sma
  -inga
  -da
  -ua
  -ama
  enz.
  iets in de geest van “(klein-)zoon, nazaat” of “familie van”.
  Machiel (cq. Michiel) is natuurlijk een bekende (oude) mannennaam in Friesland/Nederland.

  Like

 9. Martha Machiela zei:

  Hallo,

  Ik ben ook een Machiela en ik kan wel iets vertellen over mijn vaders familie. Mijn vader komt uit Ternaad. Zijn ouders hadden wel iets van 15 kinderen. Er zijn enkele op zeer jonge leeftijd overleden. Mijn opa was een boer. Mijn vader is de jongste van de familie (inmiddels 75 jaar oud). Mijn opa en oma zijn gescheiden. Tijdens de tweede wereldoorlog is mijn vader met zijn moeder in Leeuwarden gaan wonen. Mijn opa was naamziek en daardoor komt de naam Anne heel veel voor in de familie.

  Like

 10. Martha Machiela zei:

  Mijn vader heeft een andere geschiedenis over de achternaam gehoord.

  De hugenoten zijn uit Frankrijk gevlucht in de 17de eeuw. De hugenoten met de achternaam Machiela zijn in Friesland terecht gekomen. Machiela schijnt een franse achternaam te zijn.
  Meer weet hij er helaas niet van.

  Ooit heeft een leraar contact met mijn vader opgezocht voor het uitzoeken van de stamboom. Waarschijnlijk is er nog steeds geen stamboom van de familie Machiela

  Like

 11. Machiela zei:

  Het word aangenomen dat Machiela Fries is omdat de naam hier vaker voor komt en ook al een tijdje hier teruggaat. Klopt voor 50%, de naam komt hier vaker voor dan elders maar wie bedenkt er nu zo iets, iedereen heet hier de Vries of de Boer of Jansen. Machiela, voor zo’n naam zijn friezen te nuchter. Ik ga meer op voor de Spaanse, Italiaanse of Franse kant. Maar wie zegt dat we van de Amerikanen afstammmen verschuift het mystery gewoon. Is heel Amerika niet gesticht door immigranten?

  Like

 12. P. Hamburger zei:

  Deze site is er al een tijdje, maar het viel me op omdat een oma van mij ook Machiela heette.
  Wat ik hier zie is dat mensen er een hele exotische oorsprong aan willen vastknopen. Toch vond ik Machiela(Lees ‘van Michiel’, ‘Michielszoon’) altijd al erg Fries klinken, omdat het op een -a eindigt, en is mij dit ook vertelt. De naam komt ook nergens voor in naamregisters elders en is uitsluitend te vinden in Nederland en gebieden in de V.S. en bv Nieuw-Zeeland waar veel immigranten uit Nederland te vinden zijn.
  Van de mensen hier denk ik echter dat ’t meer een stille wens is (dat de naam uit een ver oord komt) dan de waarheid, of dat er in de loop van de tijd waarschijnlijk enkele valse verhalen hun intrede hebben gedaan, niet voor niets gaan de geruchten over zowel Spanje, Frankrijk, Schotland, Italië, etc..
  “Machiel” is echter een bekende naam in Nederland en niet daar, maar voeg er een -a aan toe en het klinkt wel een beetje Italiaans/Spaans, vandaar de verwarring, het is ook maar net hoe je het uitspreekt. Maar mij rest niets anders dan te concluderen dat de naam uit Friesland komt.

  Like

 13. Doede Machiela zei:

  Bij mijn weten – ik heb dat van mijn oom Anne Machiela uit Drachten (hij is in 2008 overleden) – zijn alle Machiela’s familie van elkaar en is de naam afkomstig van de gestrande Schotse schipbreukeling bij Ternaard (Friesland). Van hem heb ik ook het verhaal dat oude Ternaarders de naam nog wel eens op z’n Engels uitspraken, namelijk “Mchiel”. De beide a’s zouden dan de bekende Fries A’s.

  Steenwijk, 4 januari 2008.
  Doede Machiela.

  Like

 14. Renny Machiela zei:

  Zo ver ik weet is het ooit een keer uitgezocht waar de naam weg komt. en dat is inderdaad van de schotse schipbreukeling.
  Mac Hilla of iets dergelijks en in de loop der tijd uitgegroeid tot machiela. Mijn vader komt ook uit ternaard weg en mijn grootvader( pake anne machiela) ligt in ternaard begraven. Familie is later verhuist naar Leeuwarden.

  Like

 15. Ans Machiela zei:

  Beste Machiela’s

  de stamboom is intussen uitgezocht door familie in nieuw zeeland :

  Jack@POBox.Com (Jack Machiela)

  volgens deze stamboom komt de naam uit Schotland via een zeeman door schipbreuk terecht gekomen op een van de eilanden.

  voor die tijd hoorden wij dat de naam ook wel uit hongarije kon komen.

  maar de familie band is nog steeds te achterhalen.

  mijn grootouders waren Klaas Machiela en Antje Mosselman

  groetjes Ans

  Like

 16. Ha Jacob,

  Ik zocht op Google naar Friese achternamen en toen kwam ik jouw weblog tegen. Leuk al die reacties op die bijzondere naam.
  Jouw verhaaltje vind ik eigenlijk boeiender dan je gedicht, maar wat zegt dat nou.

  Sinds kort ben ik aan ’t twitteren. Zie hier: http://twitter.com/HubertVoorhoeve

  Ook iets voor jou?

  Groet uit Groningen.

  Like

 17. Janette Machiela zei:

  Hallo,
  Hier nog een Machiela. Ben aangetrouwd familie. Mijn eega is een Anne Jan en zijn familie heeft zijn oorsprong in Ternaard. Vader en moeder zijn beide Machiela’s.Volgens zijn ouders zijn zij geen familie van elkaar maar als alle Machiela’s familie zijn dan klopt dit dus niet.
  Momenteel is deze tak woonachtig in NijBeets Friesland. Mijn schoonvader is bezig geweest met de stamboom maar dit is nog niet zo eenvoudig.
  Janette

  Like

 18. Jan Machiela zei:

  Beste Machiela’s,
  Ik moet toch even reageren op het stukje van mijn schoondochter hierboven. Mijn vrouw en ik zijn wel familie. In 1837 trouwde Anne Pieters Machiela met Gertje Doedes Pautsma. Zij kregen 4 kinderen: Pieter (1864); Janke; Doede en Jacob(1879). Mijn vrouw is een nakomeling van Pieter en ik stam uit de tak van Jacob. In 1970 zijn we getrouwd en dus maakten de takken weer contact. In de doopboeken van de Ned. Herv. kerk in Holwerd las ik dat Anne Heerts en Minke Pieters hun dochter Antje op 18 april 1783 hebben laten dopen.Deze Antje kreeg 7 nov. 1804 een zoontje Pieter. (vader onbekend) Deze Pieter gebruikte als eerste de achternaam Machiela. Hoe dit zit hoop ik nog eens uit te zoeken. Weet eentje van jullie het misschien, laat het horen!
  Jan Machiela Nij Beets 6 sept. ’10

  Like

 19. Pieter Machiela zei:

  Mijn oom Anne Machiela overleden in 2008 heeft de stamboek uitgezocht van de Machiela,s. Wij komen van oorspromg uit schotland als Mc Hiel, met eigen kilt en wapen, door schipbreuk aangespoelt op de friese kust t.h.v Ternaard en verbasterd tot Machiela, in onze familie komen veel namen terug zoals Anne, Doede, Pieter en Jacob Machiela, er zijn ook enkele Machiela,s geemigreert naar Amerika

  Like

 20. Jan Auke Machiela zei:

  Nou breekt m,n klomp!!!!!!
  Daar komt een zekere Pieter Machiela met de boodschap, dat er bewijs is dat we zelfs een eigen wapen en kilt hebben.En we hebben de naam McHiel (sorry Pieter maar Mc is Iers!!!!!!
  Pieter als je mij dat kunt bewijzen krijg je een flink kado van mij
  (kom binnen een paar weken naar Nederland)., en honderden Machiela,s zouden dat bewijs graag zien, geloof me.
  Over dat aanspoelen en zo, ben ik een voorstander van (zie mijn bijdrage van 17-1-2007.
  Maar nog eens, NIEMAND weet onze afkomst, ook ik niet!!
  Groetjes van Down Under
  Jan Auke Machiela.New Zealand

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: